GOLINA. Biesiada Wielkanocna

IS_015

Świąteczne tradycje przypomniano na Biesiadzie Wielkanocnej w Domu Kultury w Golinie. Koła Gospodyń Wiejskich z Kraśnicy i miejscowości Lubiecz oraz Koła Kobiet Aktywnych z Goliny, Goliny Kolonii i Kawnic przygotowały różnego rodzaju potrawy wielkanocne. Mieszkańcy mogli je spróbować, a nawet podpytać, jaki jest przepis na powstanie takich smakołyków.

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Poprzedzający ją tydzień jest nazywany Wielkim Tygodniem. Ostatnie trzy dni: Wielki Czwartek (wieczór), Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum Paschalne. W chrześcijaństwie wprawdzie każda niedziela jest pamiątką zmartwychwstania Chrystusa, ale Niedziela Zmartwychwstania jest z nich najbardziej uroczysta. Grób Pański można odwiedzić w każdym kościele. Bywa, że jest tak przygotowany, aby przemówić wyraźniej do współczesnego człowieka. Przy grobie zaciągane są warty, zazwyczaj przez członków Ochotniczych Straży Pożarnych. W niedzielę wielkanocną rano odprawiana jest msza rezurekcyjna. Zapowiada ją uroczyste bicie w dzwony, oznajmiające, że Chrystus zmartwychwstał.

W drugi dzień świąt jest śmigus-dyngus, znany też jako lany poniedziałek lub polewany. Kropi się wtedy wodą najbliższych lub znajomych. Pierwotnie miało to symbolizować wiosenne oczyszczenie z brudu i grzechu. Na śmigus nałożył się zwyczaj dyngusowania, dający możliwość wykupienia się pisankami od polewania wodą. Współcześnie pisanki bywają zastąpione drobnymi sumami pieniędzy.

Jak dowiedzieliśmy się od Koła Gospodyń Wiejskich z Kraśnicy, w koszyczku, z którym idzie się do kościoła poświęcić potrawy powinny znaleźć się wędliny (szynka, kiełbasa), najlepiej swojej roboty, chleb, masło, sół i pieprz, ozdobione jajka, ciasto (mała babka, mazurek), a jeżeli ktoś chce, także owoce. Przed rozpoczęciem śniadania wielkanocnego należy podzielić święcone jajko i obdarować nim wszystkich domowników, składajac przy tym życzenia. Na stole nie może zabraknąć tego, co było w koszyczku. Ale śniadanie najlepiej zacząć od ciepłego barszczu lub żurku. A później w rodzinnej atmosferze kosztować innych smakołyków.

is_063

Picture 2 of 20