ŚLESIN. Festiwalowe gęsi

7 listopada szef Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „Leśna Polana” w Ślesinie – Bogdan Boroński ugościł uczestników III Festiwalu Gęsi Ślesińskiej. Współgospodarzami byli Burmistrz Miasta i Gminy Mariusz Zaborowski oraz Prezes Lokalnej Grupy Działania „Dwa Mosty” Urszula Bachera.

Podczas spotkania rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę z gęsi, który wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Bylew-Pogoń. Przygotowana przez Katarzynę Nowak „gęś dziadka” zachwyciła podniebienia jurorów. A oceniano nie tylko smak mięsa i farszu, ale również ogólny widok pieczeni, kruchość skórki oraz wykorzystanie elementów zdobniczych.

Kiedy komisja zajęta była degustacją gęsich przysmaków, gości podjęto regionalnymi potrawami: czarniną z kluskami ziemniaczanymi, gęsimi pipkami (żołądkami w sosie cebulowym), różnymi rodzajami ryb i rogalami kasztelańskimi. Wszystkie te smakołyki przygotowały kucharki z ośrodka „Leśna Polana”, restauracji „Term Ślesińskich” oraz cukierni w Tuliszkowie.

Ważnym wydarzeniem było uhonorowanie odznaką „Zasłużony dla powiatu konińskiego” Oddziału Nadgoplańskiego PTTK w Kruszwicy za współpracę przy promocji produktów turystycznych – Szlaku Bursztynowego i Wielkiej Pętli Wielkopolski. Z rąk Starosty Konińskiego Małgorzaty Waszak odebrał ją Prezes Bogdan Lipiński. Z kolei Bogdan Boroński wręczył „Ochweśnickie Wiesło” Dyrektor Biura PTTK w Poznaniu Renacie Dehr za współpracę przy tworzeniu szlaków rowerowych w Gminie Ślesin oraz wspieranie Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej.

Po tych emocjach nastąpiły kolejne, rozstrzygnięto bowiem konkurs na najlepszą potrawę z gęsi. Jury (Włodzimierz Łęcki – Senator V kadencji, Urszula Bachera – Prezes LGD „Dwa Mosty”, Michał Chmielewski – Dyrektor M-GOK Ślesin) przyznało następujące miejsca: 1. KGW Bylew-Pogoń, 2. ośrodek „Leśna Polana”, 3. KGW Półwiosek Stary oraz równorzędne: KGW Marianowo, KGW Ignacewo, KGW Mikorzyn, M-GOK Ślesin, Termy Ślesińskie oraz Centrum Zdrowia i Relaksu „Verano”. Dla wszystkich nagrody ufundowała firma Jana Szmidta i M-GOK Ślesin.