STARE MIASTO (ŻYCHLIN). Polskie sady – światowe źródło zdrowia i smaku

KGI1001

Polska jest największym eksporterem jabłek na świecie. Ponadto jest światowym liderem w produkcji porzeczki czarnej i maliny. Brązowe miejsca nasz kraj zajmuje w produkcji wiśni, borówki czarnej i agrestu. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej Polska umocniła swoją pozycję na światowej mapie sadownictwa. Takie optymistyczne dane przedstawiono na konferencji regionalnej pod nazwą ,,Polskie sady – światowe źródło zdrowia i smaku”, jaka odbyła się 3 maja w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.

Jako pierwsza wystąpiła Andżelika Chojnacka, zastępca kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Koninie. Na przykładzie powiatu konińskiego podsumowała 10 lat korzystania Polski z funduszy europejskich. Na temat polskiego sadownictwa w Unii Europejskiej mówił dr Michał Szklarz. Wanda Nowak, starszy specjalista WODR w Poznaniu – Zespół Doradczy w powiecie konińskim, przybliżyła reformę Wspólnej Polityki Rolnej UE (,,Zielony pakiet” i działania środowiskowe w PROW 2014 – 2020).