SOLIDARNI w PARTNERSTWIE. Na Targach Smaki Regionów

IS_Targi Smaki Regionów 2014 (2)

28 września Stowarzyszenie „Solidarni w Partnerstwie” w ramach projektu współpracy „Produkt lokalny inspiracją kulinarną”, realizowanego ze Stowarzyszeniem „Wielkopolska Wschodnia”, zorganizowało wyjazd na Targi Smaki Regionów. W wydarzeniu tym uczestniczyli przedstawiciele z 6 gmin należących do Stowarzyszenia: Goliny, Grodźca, Rychwała, Rzgowa, Starego Miasto i Tuliszkowa i jednocześnie uczestnicy konkursu kulinarnego „Kulinarne podboje z LGD”. Targi Smaki Regionów odbywały się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro, które z sukcesem realizują założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Na uczestników czekało wiele atrakcji, m.in.: pokazy kulinarne potraw regionalnych województwa zachodniopomorskiego, pokazy średniowiecznych rzemiosł (stanowisko garncarskie, jubilerskie, pisanie gęsim piórem, produkcja filcu), prezentacje sezonowych produktów, występy zespołów folklorystycznych z całej Polski.

Symbolicznego przecięcia wstęgi i uroczystego otwarcia dokonali m.in.: sekretarz stanu Dariusz Młotkiewicz, zastępca szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej; minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki; marszałek województwa wielkopolskiego Marek Woźniak; członek zarządu województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki w powitalnym przemówieniu podkreślił, że 10 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej pokazuje, że przez te lata regionalizacja wzmocniła się, a nie osłabiła. A ponadto planowane są kolejne misje gospodarcze promujące polskie produkty regionalne. W tym roku będzie to m.in. Iran, Arabia Saudyjska, Algieria, Białoruś i Kazachstan. ,,Targi Smaki Regionów są także elementem wielkiej kampanii promocyjnej trzech znaków jakości: Chronionego Oznaczenia Geograficznego, Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Specjalności Tradycyjnej. Cieszę się, że nasza wyśmienita żywność jest spożywana w 71 krajach poza Unią Europejską ” – zaznaczył minister.

Na miejscu można było spróbować i kupić smakowite specjały ze wszystkich regionów kraju. Były sery, wędliny, pieczywo, ciasta, lody, nalewki, miody, piwa, soki, przetwory i cała masa innych smakołyków. Aż 20 wystawionych produktów otrzymało medal Targów Smaki Regionów. Najwięcej wyróżnień (aż po cztery) zdobyły produkty z województwa małopolskiego i warmińsko-mazurskiego. Konkurs rozegrany został w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Oceniana była m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez produkt zgłoszony do konkursu.

Targi były doskonałą okazją do rozmów z wytwórcami, producentami żywności regionalnej, gdyż to właśnie oni znają najlepiej proces powstawania danego produktu i poprzez kontakt bezpośredni można było poznać nie tylko produkt, ale także historię i tradycję całego regionu. Wśród wystawców można było spotkać firmę Escapada, która pod zastrzeżonym znakiem towarowym ,,Barbarka” produkuje wspaniałe wędliny metodą tradycyjną na obszarze działania Stowarzyszenia „Solidarni w Partnerstwie”.