![t18 t18](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t18.jpg)
![t17 t17](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t17.jpg)
![t16 t16](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t16.jpg)
![t15 t15](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t15.jpg)
![t14 t14](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t14.jpg)
![t13 t13](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t13.jpg)
![t12 t12](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t12.jpg)
![t11 t11](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t11.jpg)
![t10 t10](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t10.jpg)
![t9 t9](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t9.jpg)
7 listopada szef Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „Leśna Polana” w Ślesinie – Bogdan Boroński ugościł uczestników III Festiwalu Gęsi Ślesińskiej. Współgospodarzami byli Burmistrz Miasta i Gminy Mariusz Zaborowski oraz Prezes Lokalnej Grupy Działania „Dwa Mosty” Urszula Bachera.
Podczas spotkania rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę z gęsi, który wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Bylew-Pogoń. Przygotowana przez Katarzynę Nowak „gęś dziadka” zachwyciła podniebienia jurorów. A oceniano nie tylko smak mięsa i farszu, ale również ogólny widok pieczeni, kruchość skórki oraz wykorzystanie elementów zdobniczych.
Kiedy komisja zajęta była degustacją gęsich przysmaków, gości podjęto regionalnymi potrawami: czarniną z kluskami ziemniaczanymi, gęsimi pipkami (żołądkami w sosie cebulowym), różnymi rodzajami ryb i rogalami kasztelańskimi. Wszystkie te smakołyki przygotowały kucharki z ośrodka „Leśna Polana”, restauracji „Term Ślesińskich” oraz cukierni w Tuliszkowie.
Ważnym wydarzeniem było uhonorowanie odznaką „Zasłużony dla powiatu konińskiego” Oddziału Nadgoplańskiego PTTK w Kruszwicy za współpracę przy promocji produktów turystycznych – Szlaku Bursztynowego i Wielkiej Pętli Wielkopolski. Z rąk Starosty Konińskiego Małgorzaty Waszak odebrał ją Prezes Bogdan Lipiński. Z kolei Bogdan Boroński wręczył „Ochweśnickie Wiesło” Dyrektor Biura PTTK w Poznaniu Renacie Dehr za współpracę przy tworzeniu szlaków rowerowych w Gminie Ślesin oraz wspieranie Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej.
Po tych emocjach nastąpiły kolejne, rozstrzygnięto bowiem konkurs na najlepszą potrawę z gęsi. Jury (Włodzimierz Łęcki – Senator V kadencji, Urszula Bachera – Prezes LGD „Dwa Mosty”, Michał Chmielewski – Dyrektor M-GOK Ślesin) przyznało następujące miejsca: 1. KGW Bylew-Pogoń, 2. ośrodek „Leśna Polana”, 3. KGW Półwiosek Stary oraz równorzędne: KGW Marianowo, KGW Ignacewo, KGW Mikorzyn, M-GOK Ślesin, Termy Ślesińskie oraz Centrum Zdrowia i Relaksu „Verano”. Dla wszystkich nagrody ufundowała firma Jana Szmidta i M-GOK Ślesin.