![t18 t18](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t18.jpg)
![t17 t17](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t17.jpg)
![t16 t16](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t16.jpg)
![t15 t15](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t15.jpg)
![t14 t14](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t14.jpg)
![t13 t13](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t13.jpg)
![t12 t12](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t12.jpg)
![t11 t11](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t11.jpg)
![t10 t10](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t10.jpg)
![t9 t9](http://koninskagazetainternetowa.pl/wp-content/gallery/tajwan/thumbs/thumbs_t9.jpg)
W ramach zadania „Ze zdrowiem na Ty!” Biblioteka Publiczna Gminy Stare Miasto zorganizowała dwa warsztaty edukacyjno-kulinarne z dietetykiem i edukatorem żywienia Beatą Bukowiecką.
Zajęcia kulinarne angażujące uczestników – członków Klubu Seniora – poprzedzone były prelekcją i pogadanką o zdrowym odżywianiu. Pani Beata mówiła, jak prawidłowo powinien odżywiać się senior, jakie są najczęstsze błędy żywieniowe i na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków.
W części kulinarnej uczestnicy warsztatów uczyli się, jak przygotować proste, zdrowe i niedrogie posiłki. Wspólnie obierali, szatkowali, smażyli, gotowali, a potem degustowali przyrządzone przez siebie potrawy.
Dzięki zajęciom kulinarnym seniorzy z gminy Stare Miasto nie tylko świetnie spędzili razem czas, ale także poznali nowe przepisy na niedrogie i pyszne dania. Nauczyli się między innymi przyrządzać: tanie i szybkie i pasty do pieczywa – wegański smalec z fasoli, pastę shreka z avocado czy zdrową nutellę; minipizzerki – oryginalny pomysł na imprezę, piknik na trawę czy zdrową przekąskę dla wnuka; dania obiadowe – azjatycki makaron ryżowy z nerkowcami i czarnym sezamem, śródziemnomorską shakshukę oraz szybkie kluseczki serowe, a na deser ciasto marchewkowe i fasolowo-kokosowe fit ciasto.
Uczestniczki warsztatów to doświadczone gospodynie, ale – jak same przyznały – spotkanie wskazało im zupełnie nowe kulinarne kierunki.
Zrealizowano w ramach projektu „Ze zdrowiem na Ty!”
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.