ROLNICTWO. Polacy, Francuzi i Rumuni dyskutowali o zdrowej żywności

IS_020

12 maja w Węglewie Kolonii, w gminie Golina, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski oraz wiceprezes Regionalnej Izby Rolniczej Bretanii (Francja) Joseph Menard podpisali porozumienie o współpracy obu organizacji. Ma ona dotyczyć przede wszystkim wymiaru gospodarczego. W uroczystym spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele Domu Bretanii w Sibiu (Rumunia). Nie zabrakło przedstawicieli władz samorządowych, w tym wicemarszałka województwa wielkopolskiego Tomasza Bugajskiego.

Oprócz tego zorganizowano szkolenie na temat pozyskiwania dodatkowych dochodów w gospodarstwach na przykładach francuskich. Przewodnicząca Rady Powiatowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Koninie Jolanta Nawrocka powitała zebranych w …stroju bretońskim.

Pobyt na terenie powiatu konińskiego delegacji z obu krajów był kolejnym etapem realizacji projektu polsko-francusko-rumuńskiego, którego celem jest wsparcie rozwoju turystyki wiejskiej, promocja produktu lokalnego oraz wysokiej jakości żywności ekologicznej.

Koordynatorem współpracy Wielkopolskiej Izby Rolniczej z francuskimi izbami rolniczymi jest Elżbieta Bryl, kierownik Biura WIR w Koninie.